Turistička agencija Perla | tel/fax. 00385(0)23 600 003 | gsm. 00385 (0)98 836 164 | e-mail. info@perla-pag.hr | GPS. 44°26'49.0"N 15°03'21.4"E

IMGP4835

Na sam spomen paškog sira mnogim sladokuscima zastaje dah, a nepce se prisjeti nezaboravnog slankastog okusa sira. Poznat i priznat simbol Paga nositelj je oznake Izvorno Hrvatsko, te predstavlja Pag ali i Hrvatsku na svim sajmovima Europske unije. Kvaliteta koja počinje s prvim dahom paške bure što se strmoglavi niz padine Velebita, te podigne sol koja posoli škrto raslinje otoka Paga. U takvim uvjetima paška ovca jedući posoljeno i ljekovite bilje daje mlijeku a samim time i siru specifičan okus i miris.

Od početaka proizvodnje paškog sira pa sve do danas proizvodni proces se nije mijenjao, tek se poneki dio i način skladištenja promijenio u skladu sa novitetima tehnologije. Danas paški sir možete kupiti u raznim domaćinstvima koji se bave proizvodnjom sira, te u nekoj od sirana na našem otoku koje su tradiciju i tehnologiju spojile u jedno. Zreli paški sir koji je stariji od pet mjeseci ima karakterističan, nadasve pikantan okus, svojstven miris, blago zrnate strukture tijesta, te se mrvi i topi u ustima. Gotov sir ima oblik koluta, prosječne težine od dva do dva i pol kilograma te je zlatne ili zlatno žute boje. Paški sir koristi se kao specijalitet poslužen uz aperitive, ili se koristi kao predjelo, a nezaobilazan je dodatak kuhinji u pripremama raznih umaka, tjestenina, i sl.

Toplo vam preporučamo kušati paški sir u neki od paških konoba, kod domaćina, ili kao predjelo u nekom od paških restorana.

IMGP4841
IMGP4838
IMGP4836
IMGP4835
IMGP4832
IMGP4823
IMGP4805
PG09
IMGP4864

Follow us on Facebook Follow us on instagram Viber contact WhatsApp chat&call Contact us
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pretraživanja i pronalaženja usluga iz naše ponude.

Za više informacija o EU odredbi i području primjene odredbe pogledajte Politiku zaštite osobnih podatka klijenata Turističke agencije Perla