Turistička agencija Perla | tel/fax. 00385(0)23 600 003 | gsm. 00385 (0)98 836 164 | e-mail. info@perla-pag.hr | GPS. 44°26'49.0"N 15°03'21.4"E
IMGP7609

Paška se nošnja, već stoljećima jednakog izgleda, odlikuje posebnom ljepotom. Starinsko ruho svečanog izgleda i nakit prenose se s naraštaja na naraštaj svjedočeći o velikoj ljubavi Pažana prema svojoj kulturno-povijesnoj baštini. Reljef s motivom Blažene Djevice Marije, u luneti portala župne crkve, prikazane kao zaštitnice Pažana u tradicijskoj odjeći, potvrđuje nastanak paške odore s prijelaza gotike u renesansu. Ženska se nošnja sastoji od košulje, suknje i pregače. Košulja, donje ruho ispod vunene suknje, sastavljena je iz dva dijela spojena u struku: gornjega (opleća) i donjega (stana). Prsni joj je otvor, od vrata do struka, ukrašen bodom prvotne čipke. Na nju se oblači jaketin - kratki kaputić dugih rukava, tako da su vidljivi dijelovi košulje samo prsni dio, rukavi te mjesta koja se posebno ukrašavaju.

Paška suknja od finog domaćeg otkanog platna, ovisno o dobi, prigodi i ukusu, izrađena je u boji - crvenoj, žutoj, zelenoj, smeđoj... I ona je iz dva dijela, prslučića i suknje, koji se spajaju u pasu. Čitavom je širinom složena u jednolične okomite nabore, dok se soc, poprečni nabor, nalazi 30 - 40 cm od ruba suknje ukrašenog uskom trakom (pasaman). Prednji dio suknje, gotovo do ruba, prekriva svilena pregača (travesa ili traversa). U prošlosti su se suknja i pregača opasavale pojasom u koji bi se zatakla svilena marama (facol). Pažanke na nogama nose čarape u boji suknje (kalcete) i plitke cipele (gondolete), a na glavi finu tanku pamučnu maramu (pokrivaca) po rubu ukrašenu paškim tegom, koja se uz kosu pričvršćuje ukrasnim filigranskim iglama. Šećući ulicama grada Paga možete susresti starije žene obučene u kratke crne suknje i crne bluze, a zimi ogrnute crnom maramom. Dijelovi te odjeće, koja se nosi svakodnevno, ali i za blagdane i svečanosti, su košulja, fuštan, travesa i jaketin. Svečanu nošnju, izrađenu od finijeg materijala, ukrašavaju još i ogrlica od filigranskih srebrnih ili pozlaćenih okruglih zrna (peruzini), te naušnice s tri kruškolika ili okrugla filigranska privjeska (rocini od tri perle).

Muška se svečana nošnja sastoji od bijele platnene košulje, bijelih hlača (brageše), prsluka (krožat) i suknenog kaputa (kaparan). U struku se veže svilena marama (facol), na glavi je mala crvena kapica, a na nogama su čarape (kalcete) i cipele (postole). Najbolju je zaštitu otočanima pružao, danas pomalo zapostavljen, vrijedan i lijep dio paške nošnje – kaban, široki ogrtač s kapuljačom, ukrašen plavom ili crvenom podstavom. Jedinstvena paška nošnja poznata je diljem Europe, a pokrivaca, paški teg i paška čipka zaštićena su kulturna dobra Republike Hrvatske i nose oznaku Izvorno hrvatsko.

IMGP4927
1x-32
1-12
peruzini-i-pokrivca
nosnja-1
IMGP7615
IMGP7609
IMGP7601---Copy

Follow us on Facebook Follow us on instagram Viber contact WhatsApp chat&call Contact us
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pretraživanja i pronalaženja usluga iz naše ponude.

Za više informacija o EU odredbi i području primjene odredbe pogledajte Politiku zaštite osobnih podatka klijenata Turističke agencije Perla